София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Папата отива в Панама в подкрепа на мигрантите

Над 150 000 млади католици посрещат папа Франциск

5 годиниОбщество 9 Боряна Райчева

Папа Франциск пристига на посещение в Панама по повод Световния младежки ден. Там той ще бъде посрещнат от повече от 150 000 млади католици от целия свят. 82-годишният папа ще използва важното събитие в католическия календар, за да намери решение на проблеми като бедността, корупцията и миграцията в родната си Латинска Америка.  Роденият в Аржентина папа Франциск е може би най-изтъкнатият защитник на мигрантите във време, когато имиграцията е станала остър политически въпрос за региона и по света.

Очаква се в Панама той да се застъпи за мигранти от Ел Салвадор, Никарагуа и Хондурас, които съставляват по-голямата част от тези, които пътуват с каравани до американската граница, въпреки опозицията на президента Доналд Тръмп, чието обещанието за стена по границата предизвика най-дългата парализа на правителството в историята на САЩ.

Всяка година стотици хиляди централноамериканци пресичат границата с Мексико, насочвайки се на север в търсене на по-добър живот. Милиони хора са избягали от икономическия колапс и политически репресии във Венецуела. Миграционният маршрут на север през Мексико и неспокойния район на Северния триъгълник в Централна Америка е пълен с опасности. Престъпни банди контролират по-голяма част от маршрута и обират мигрантите, които често са заклеймявани и срещат дискриминация при преодоляване на разстояния от 3000 мили (5000 км.), богати на мечти, но с празни чанти на гърба.

През целия път те разчитат на мрежа за подкрепа под формата на управлявани от Католическата църква приюти, където могат да пренощуват, да се защитят от картелите и да получат храна или напътствие.

Папа Франциск е дал категорични инструкции за подпомагане на мигрантите, които могат да бъдат обобщени в четири думи: приемете, защитете, подкрепете и интегрирайте.