София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Папата отправи послание към българите

По време на аудиенцията си с президента Росен Плевнелиев

8 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Папа Франциск е отправил послание към българите по време на аудиенцията си с президента Росен Плевнелиев.
В него се казва, че важен е обикновеният човек. Големият проблем днес е, че икономиката е виртуална, понякога и политиката е виртуална. А икономиката и политиката трябва да служат на обикновения човек.
Президентът Плевнелиев и папа Франциск са обсъдили и бежанската криза в Европа. Тази година българската визита във Ватикана по случай 24 май е посветена на 1100 години от Успението на Свети Климент Охридски - първият български епископ , служил на старобългарски език. Посещението е свързано и с 1150-тата годишнина от преговорите на княз Борис Първи с Папа Николай, които поставят началото на дипломатическите отношения между България и Ватикана.
Българският президент каза, че възможността да влезе във Ватиканската библиотека, където да се види на живо и да се докосне до писмата на светия български княз и папа Николай е уникална и никоя досега българска делегация не е имала.
Росен Плевнелиев съобщи още, че е поканил папа Франциск да посети България.