София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Папата отпътува към Ватикана

По време на полета споделя за впечатленията си

5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Папата отговори на въпросите на всички журналисти, които го придружиха на път към Ватикана. Самият той сподели, че причастието в България и срещата с бедните в Северна Македония са двете най-значими събития, оставили отпечатък от визитата му от последните 3 дни.

 

“Искрено мога да кажа, че патриарсите, с които се рещнах, наистина са глас Божий. Те са Божии чеда. Патриарх Неофит е Божи човек а и патриархът на Грузия Илия II е Божии човек. Такива са и Вартоломей, и Кирил. Понякога хората казват: „Този има недостатък, онзи има недостатък!”. Ние всички имаме, не сме безгрешни”.

 

По време на полета, папа Франциск сподели и за силните моменти, които е усетил, докато беше на  посещение в страната ни. Едно от най-запомнящите му преживявания е първото причастие в България.

„Спомних си 8 октомври 1944 г. – моето първо причастие. Пеехме О, Свети олтаре, пазен от ангелите! Сигурно и някои от вас го помнят. Видях децата, които се отварят към живота, наясно с избора за това тайнство. Църквата пази децата. Те са граница, те са обещание. Силно преживяване за мен. Почувствах, че тези 249 деца са бъдещето на църквата, че са бъдещето на България. Много силно усетих тези моменти. Благодаря много! Молете се за мен”.

 

Папата е впечатлен от добротата и милосърдието на монахините от западната ни съседка, тъй като според него хората сме свикнали да се обиждаме: “Политикът обижда опонента си, съсед обижда съседа си и в семействата се обиждат по между си”, огорчено заяви той. Главата на Римокатолическата църква добави, че за него няма култура на обидата, но тя се е превърнала в оръжие. Затова при вида на монахините, грижещи се за всички, се е сетил за образа на Иисус.