София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Парламентарни избори в Норвегия

Фаворит е партията на министър-председателката Ерна Солберг

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Парламентарни избори в Норвегия. Жителите на една от най-богатите страни в света трябва да изберат 169 депутати в местния парламент – Стортинга.

Според проучванията четири десноцентристки партии могат да спечелят 87 мандата – по-малко, отколкото имат сега, но достатъчно, за да формират мнозинство, което да гарантира втори мандат на министър-председателката Ерна Солберг, лидер на Консервативната партия.

Солберг е начело на правителството от 2013 година в коалиция с популистката Партия на прогреса и подкрепяна от Либералната и Християндемократическата партии.

Основен конкурент на Солберг е лидерът на Работническата партия Йонас Гар Стьоре, който обвинява премиерката в данъчна политика, която облагодателства богатите и засилва разделението в обществото.

Очаква се обаче Работническата партия да загуби гласове заради размитата си позиция по важни за норвежците въпроси, включително за имиграцията.

Другите партии, които се очаква да влязат в парламента, са Партията на центъра и Зелените.

Мнозинството в голяма степен ще зависи от това колко партии ще успеят да преминат бариерата от 4 % за влизане в парламента.