София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Парламентът гласува днес промените в ЗКПО

БСП и ДПС са против

пропускане
4 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Днес Парламентът ще разгледа на второ четене промените в Закона за корпоративното подоходно облагане. Текстовете скараха управляващите и опозицията.
Няколко са важните облекчения за физическите лица, които депутатите трябва да приемат на второ четене.
Гражданите със свидетелство от ТЕЛК няма да сканират допълнително документи, необходими за данъчни облекчения.
Относно общинското облагане, промените предвиждат данъкоплатците да са задължени при дарение, което не е от майка или от баща, и не е имот или моторно превозно средство, да се декларира пред съответната община.
Текстовете, засягащи Данъка върху добавената стойност, предвижда сумирането на оборотите за регистрация по ДДС при прехвърляне на търговски обект. При този казус е добавен нов критерий – освен за прехвърляне между свързани лица, ще се обединяват оборотите и когато лицата действат съгласувано.
Предвижда се при наличие на основание за ползване на данъчно облекчение собствениците на автобуси, извършващи обществен превоз на пътници по редовни автобусни линии в градовете и в слабо населените места, които се субсидират от общините, да уведомяват общината, като подават данъчна декларация до един месец от настъпване на обстоятелствата.
От БСП и ДПС не са съгласни с начина, по който се правят промените, защото не са били внесени като пакет. Депутатът от БСП Филип Попов коментира: „В буквалния и в преносния смисъл решават колко кожи да смъкнат от гърба на българските граждани“.
Йордан Цонев: „ПГ на ДПС няма да подкрепим пакета данъчни закони“.
Председателят на Бюджетната комисия Менда Стоянова обаче излезе със следните мотиви в подкрепа на промените:
„Европейски директиви, за които цялата зала трябва да е съгласна, че трябва да бъдат транспонирани, няколко разпоредби, които касаят намаляване административната тежест и няколко разпоредби, които може би вие няма да подкрепите, но тяхната цел е единствено и само избягване на възможността от страна на данъкоплатците да укриват данъци“.