София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Парламентът гласува окончателно по Бюджет 2019

Депутатите гласуват бюджета на ДОО

5 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Повече от 12 часа спорове и дебати в парламента по тема Бюджет 2019 доведе до приемане само на бюджета на Здравната каса и първите два члена на социалния бюджет.

Депутатите ще гласуват днес окончателно бюджетът на общественото осигуряване и на държавата.

Основните спорове вчера бяха свързани с недостатъчното финансиране на здравеопазването и промяната на множество други закони през закона за Здравната каса. Опозицията обвини управляващите, че в предизборната си кампания не са информирали гласоподавателите за намерението да вдигнат максималния осигурителен доход на 3000 лева.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова, заяви, че ще даде бюджета на НЗОК на Конституционен съд. Причината - през преходните и заключителните разпоредби на бюджета на здравната каса се изменят 18 други закона.

Нинова изброи и част от законите, които се променят - Изборния кодекс, Закона за обществените поръчки, Закона за данъците върху доходите на физическите лица, Закона за закрила на детето - общо 18 според нея. 

Нинова изтъкна, че по време на 4-часовите дебати от ГЕРБ са се изказали веднъж, а от другата формация във властта - Обединените патриоти, нито веднъж. Тя подчерта, че в програмата на правителството здравеопазването езаписано като основен приоритет. 

Опозицията ще продължи да настоява и днес за повече пари за социални плащания.