София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Парламентът на Република Македония се саморазпусна

Представителите на СДСМ не присъстваха на заседанието.

8 годиниПолитика 7 Боряна Райчева

Парламентът на Република Македония се саморазпусна, съгласно решение, взето на 23 февруари с цел провеждане на предсрочни парламентарни избори на 5 юни, съобщиха макендонските агенции.

Председателят на парламента Трайко Веляноски обяви, че с това приключва мандатът на сегашния парламентарен състав. Представителите на СДСМ не присъстваха на заседанието. Лидерът на СДСМ Зоран Заев обяви на пресконференция след разпускането на парламента, че партията му няма да участва на изборите на 5 юни.

"Без свободни избори няма свобода. От месеци се борим за свободни избори и принципа "един човек - един глас". Споразумението за изход от политическата криза в страната беше за това. Никола Груевски го скъса. Няма медийна реформа, продължава да се оказва политически натиск, избирателните списъци не са изчистени. В името на гражданите, СДСМ няма да участва в тези фалшиви избори, заяви Заев.

На 15 януари премиерът Никола Груевски подаде оставка, за да изпълни тази задължителна точка от междупартийното споразумение, подписано на 15 юли 2015 г. Парламентаристите гласуваха за разпускане на парламента на 18 януари. Тяхното решение трябваше да влезе в сила на 24 февруари, но бе отложено за 7 април. По тази причина и предсрочните парламентарни избори, които първоначално бяха насрочени за 24 април, също бяха отложени за 5 юни.