София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Парламентът обсъжда партийната субсидия да е 1 лв.

Социалистите определиха законопроектa на ГЕРБ като "кризисен PR"

5 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

Актуализацията на държавния бюджет, с която се въвежда 1 лев партийна субсидия за действителен глас, влиза на първо четене в Народното събрание, предаде БНР. 

Изменението в закона за държавния бюджет, внесени от ГЕРБ, се предвижда от 1-ви юли - партийната субсидия да бъде намалена от сегашните 11 лева на 1 лев за всеки действително получен глас.

В мотивите си вносителите посочват, че с намаляването на партийните субсидии ще се реализират по-малко разходи от държавния бюджет за финансиране на дейността на политическите партии и коалиции, като изчислиха, че само за второто полугодие бюджетната икономия би възлязла на близо 15 млн. лева.

Друг обявен мотив от ГЕРБ е желанието да се спрат всякакви спекулации, че партията се облагодетелства от държавни средства, след като стана ясно, че партиите и коалициите са надвзели субсидии.

Коалиционните партньори от „Обединени патриоти“ изразиха принципно съгласие за 1 лев държавна субсидия, но опозицията в лицето на БСП и ДПС се обявиха против.

Социалистите дори определиха внесения от ГЕРБ законопроект като "кризисен PR".