София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Парламентът прие: Надзорът с по-силен контрол над банките

БНБ проверява и случая с Мартин Петров

6 годиниПолитика 6 Боряна Райчева

Народното събрание прие на второ четене промени в Закона за кредитните институции, внесени от Менда Стоянова. С тях се цели да се усъвършенства регулаторната рамка на банковия надзор. 
Промените въвеждат нови правила, според които от заседанията на Управителния съвет на БНБ ще се води протокол, който ще се подписва от съпредседателите на заседанието, както и от изготвилия протокола. Информацията за решенията на Управителния съвет пък ще се публикува на Интернет страницата на БНБ, с изключение на случаите, когато се касае за банкова, търговска или друга правно защитена тайна. Управителният съвет ще има възможност за ранна намеса в случаи на необходимост, също ще дава одобрения, разрешения и съгласия. Разширяват се и правомощията на подуправителя, ръководещ управление „Банков надзор“.Той ще упражнява правомощията си самостоятелно и независимо от функциите на другите управления на БНБ.
На този фон, още преди промените да бъдат приети, БНБ започна и проверка по случая с измамата, извършена спрямо футболиста Мартин Петров, това съобщава вестник „Труд“. Припомням, че Петров подаде сигнал до прокуратурата, че от сметките му в „Уникредит“, без негово знание и съгласие, са източени общо 3,8 млн. лева. Разследване по случая е започнала и ГД „Национална полиция“.
Позицията на „Уникредит“ към момента е, че клиентите й са защитени с банкова тайна и те нямат право да потвърдят или отрекат думите на спортиста, тъй като законът им го забранява.