София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Парламентът прие Закона за киберсигурността

С него се създава Съвет за киберсигурността

5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Парламентът прие новия Закон за киберсигурност на второ четене. С него се регламентира управлението и организацията на Националната система за киберсигурност, националния координатор по темата, секторни и национален екипи за реакция при инциденти в киберсигурността.
Управлението на системата за киберсигурност ще се осъществява от Министерския съвет. Към правителството се създава и Съвет по киберсигурността, който е консултативен и координиращ орган. Председател на съвета ще е вицепремиер, определен от премиера. Държавният глава, председателят на Народното събрание и премиерът ще могат да участват лично в заседанията.

ДАНС ще изпълнява политиката по защита от киберинциденти в комуникационните и информационните системи на стратегическите обекти и дейности, които са от значение за националната сигурност. Министърът на вътрешните работи ще провежда държавната политика в областта на противодействието на киберпрестъпността. В ГДБОП трябва да се изгради Център по киберпрестъпност, който да осъществява дейности по разкриване, разследване и документиране на компютърни престъпления на национално ниво. Министърът на отбраната ще провежда държавната политика за защита и активно противодействие на кибератаки и хибридни въздействия върху системите за управление на отбраната и въоръжените сили.

Към агенцията ще се създаде Национално единно звено за контакт, което ще координира въпросите, свързани с мрежовата и информационната сигурност и въпросите, свързани с трансграничното сътрудничество с другите държави от ЕС.