София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Парламентът разреши концесия на плажове без път, ток и вода

Депутатите отвхърлиха предложенията на Валери Симеонов

5 годиниКултура 2 Боряна Райчева

До всички плажове трябва да има път за обществено ползване. Това каза лидерът на НФСБ Валери Симеонов на дебатите за промени в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие.

„До всеки плаж да има пътен достъп - може да е черен път, може да е чакъл. Но когато има удавяне или инфаркт, линейката не може да стигне до плажа“, каза Симеонов.

Според него, ако в заведение на плаж възникне пожар, пожарната не може да отиде. „Ако имаме сбиване, полицията също не може да отиде до там“, даде примери лидерът на НФСБ.

Според него плажовете се взимат от концесионери заради обекти, от които да се печели. „Но тези заведения например генерират боклуци. Те могат ли да се извозят? По никакъв начин“, обясни Симеонов.

Той уточни, че тези плажове, граничещи със защитени територии и няма път до тях, са десетина и всичките са на юг от Царево.

Но парламентът прие окончателни промени без предложението на НФСБ, отхвърлено от депутатите.

Промените дават възможност за концесия или отдаване под наем на морски плажове, които граничат със защитените територии и до тях не е осигурен достъп чрез отворен за обществено ползване път.  

Както и морски плажове, независимо от местоположението им, за които няма възможност за енергоснабдяване и водоснабдяване, както и за отвеждане или съхранение на отпадъчните води.