София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Парламентът в Израел се саморазпуска

Нетаняху не успя да направи коалиция

пропускане
5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Израелският парламент гласува да се саморазпусне, съобщава The Jerusalem Post.
Разпускането на парламента беше подкрепено от 74 депутати от 120, 45 депутати гласуваха против. Преди да се разпусне, парламентът ще проведе още две заседания. Първите парламентарни избори в историята на Израел са насрочени за 17 септември.
Според публикацията Кнесетът се е разпуснал, тъй като премиерът на страната Бенямин Нетаняху не е в състояние да сформира управляваща коалиция и кабинет на министри.
Според резултатите от предсрочните избори, проведени през април 2019 г., Нетаняху трябваше да сформира нова коалиция в рамките на 42 дни. Този срок изтече в полунощ на 29 май. Министър-председателят не успя да постигне съгласие с ортодоксалния блок на Яхдут Хатора и партията на руско-говорящите израилтяни "Нашият дом е Израел", воден от бившия министър на отбраната Авигдор Либерман.
Партиите са в конфликт за законопроект за масовата призовка в армията, включително и за свръх-религиозната младеж. Либерман настоява документът да бъде приет без промени във формата, в която е бил одобрен преди това от парламента на предишното събрание. Религиозните партии настояват за промени и отказват да се присъединят към коалицията, ако законопроектът остане същият.
През декември 2018 г. кнесетът вече е взел решение за саморазпускане и предсрочни парламентарни избори. Причината се дължи и на разногласия относно закона за всеобщата военна повинност и въвеждането на апел за ултраординатни евреи от Хареди.