София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ПАРНОТО И ТОПЛАТА ВОДА НЯМА ДА ПОЕВТИНЕЯТ

ОТ НАЧАЛОТО НА ЮЛИ ПЪК ЦЕНАТА НА ТОКА СКАЧА С 20%

9 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

След като вчера обявиха, че парното и топлата вода поевтиняват с близо 8%, то днес стана ясно, че реално цената няма да бъде намалявана. Въпреки, че цената на природния газ е паднала с 13%, то цените на топлофикационните услуги няма да намаляват. От началото на юли пък цената на тока ще поскъпне и то с цели 20%. Това каза за „Евроком“ председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Светла Тодорова.
След като в началото на годината Тодорова многократно обясняваше, че няма да има промяна в цената, тъй като няма добри аргументи за поскъпване, то днес каза, че увеличението няма как да се избегне. Целта на увеличението е да могат да се покрият разходите за модернизация. След изисквания на разчети от електроразпределителните дружества, Комисията е преценила, че увеличението е неизбежно.
Запитана защо цената ще скочи изведнъж с 20%, а не постепенно, Тодорова отвърна, че хората няма да търпят през няколко месеца да има увеличение, а така цената скача нагоре, но еднократно.
По отношение на цените за топлата вода и парното Комисията е взела решение не само да не намаляват, ами даже да бъдат увеличени през следващия месец.

Дали енергийният регулатор си прави експерименти с търпението на хората или това е просто една първоаприлска шега ... преценете сами!