София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Парното и топлата вода поевтиняват от днес

Битовите клиенти вече сами избират доставчика си на ток

8 годиниИкономика 3 Боряна Райчева

Не на шега от днес се радваме на по-ниски цени на парното и топлата вода. Поради поевтиняването на природния газ, топлинната енергия в София намалява с 5,64%. Спадът ще бъде най-осезаем в Разград и Плевен – съответно с 11 и 9%. В морските областни градове – Варна и Бургас, парното поевтинява с малко над 4 на 100. Намалението на природния газ спрямо предишния период е 23%.
Също от днес битовите клиенти могат да избират от кой доставчик на ток да получават електроенергия. Инструкциите за целта са публикувани от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Заявленията могат да се подават както от потребителя, така и от търговеца на ток. Документите се подават до 10-то число на месеца и ако всичко по тях отговаря на изискванията, смяната на доставчик може да се извърши още на първото число от следващия месец. Новата възможност и услуга, предоставена от КЕВР, е напълно безплатна.