София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Парното поскъпва с от 3 до 9 процента от 1 октомври

С лятното поскъпване реално ще плащаме с 20 % по-високи цени

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Парното скача от 3 до 9 процента от 1 октомври. Това беше решено на днешното заседание на държавния енергиен регулатор. Окончателно решение за новите цени ще бъде взето в края на месеца. Според участници в заседанието на КЕВР, повишаването от 1 октомври на цените на парното и топлата вода ще е точно с предварително замисления процент.  Така за София се обмисля увеличение на парното и топлата вода с 9.97 на сто. Тъй като предстоящото поскъпване е второ след края на изминалия отоплителен сезон, увеличението на цената се натрупва и реално за софиянци поскъпването ще е със 16 процента. Припомням, че причина за поредното поскъпване е свързано с увеличаването на цената на природния газ с близо 14%. Предвижда се в Пловдив увеличението да е с 8,57 процента. Между 4 и 6 процента ще се повиши топлинната енергия в Бургас, Плевен, Враца, Велико Търново и Разград. Във Варна с около 2,28 процента.

Промяна в цената на парното от 1 октомври не се очаква в Русе, Перник, Сливен и Габрово, защото топлофикациите в тези градове работят на въглища.

Цената на топлинната енергия вече беше увеличена от 1-ви юли, така че от 1 октомври повишаването ще е второ и в новите сметки абонатите ще усетят далеч по-голямо повишение на цените. Лятното поскъпване почти не се усети заради ползването само на топла вода. Сега с включването на парното, сметките за софиянци ще набъбнат средно с над 16 на сто, в Пловдив - над 9 на сто, в Плевен - с около 20 на сто, Бургас - с около 22 на сто, във Варна - с около 8 на сто. Припомням, че причина за поредното поскъпване е свързано с увеличаването на цената на природния газ с близо 14%.

Окончателното решение за цената на топлинната енергия ще бъде взето на 1-ви октомври на закрито заседание в КЕВР.