София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Партията на Франс Тимерманс печели евровота в Холандия

Евроскептиците масово се провалят въпреки прогнозите

пропускане
5 годиниПолитика 10 Боряна Райчева

Неочакван обрат на евроизборите в Кралство Нидерландия, минали в четвъртък на 23 май. Според предварителните данни побеждават не евроскептичните партии, а социалдемократите от Партията на труда на еврокомисаря Франс Тимерманс.

Управляващите консерватори от Народна партия за свобода и демокрация на премиера Марк Рюте са на втора позиция. Чак на трето място е Форум за демокрация на евроскептици и популисти на Тиери Боде, фаворити според социолозите.

Партията на труда е взела 18,4% от гласовете. Броят на гласувалите за социалдемократите се е удвоил в сравнение с предишните евроизбори от 2014 г. Социолозите са прогнозирали, че партията на Тимерманс ще е трета с до 13%.

Най-големите губещи са крайнодесните от Партията на сводобата. Евроскептиците на Герт Вилдерс, заплашвали с излизането на Холандия от ЕС, са загубили 3 от 4-те си места в Европарламента.

Припомняме, че Холандия има 26 места в Европейския Парламент, където са общо 751 депутата. Избирателната активност се е увеличила с почти 1/10 в сравнение с 2014 г. Тоигава са гласували на евроизборите едва 37,3 на сто от избирателите. В четвъртък обаче до урните са излезли 41,2% от холандците с право на глас.