София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Партията на Зеленски спечели изборите в Украйна

Във Върховната рада се очаква да влязат пет партии

пропускане
5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Партията „Слуга на народа” на президента Володимир Зеленски печели парламентарните избори в Украйна с 43,9% от гласовете, сочи екзит пол, цитиран от Франс прес. Това е рекордно висок резултат, добавя АФП.

Във Върховната рада се очаква да влязат пет партии, които преминават 5% праг. Втора с 12,9% е партията „Опозиционна платформа – За живота” на Виктор Медведчук, приближен на руския президент Владимир Путин, посочва Асошиейтед прес. Трета е партията на бившия президент Петро Порошенко „Европейска солидарност” с 8,8%. На четвърто място е партията на бившата министър-председателка Юлия Тимошенко „Баткившчина” с 8,5% и пета – партията „Глас” на рок звездата Святослав Вакарчук.

Президентът Зеленски благодари на избирателите за доверието и заяви, че главните му приоритети ще са прекратяване на войната и борба с корупцията, съобщи АФП. Той предложи преговори за управляваща коалиция на партията „Глас”, предаде Ройтерс. „Имаме удоволствието да поканим г-н Вакарчук на преговори”, каза Зеленски.

Лидерът на партията Дмитро Разумков каза, че вероятно „Слуга на народа” печели всичките 12 парламентарни мандата в Киев. Висш представител на партията „Глас” заяви, че тя е готова да обсъжда коалиции с новите политически сили, при условие, че те не са подкрепяни от олигарси.

Зеленски свика предсрочни избори след като встъпи в длъжност преди два месеца, за да спечели парламентарно мнозинство.