Гледай
на живо

Партиите си харесаха различни пасажи от словото на Доган

Програмен кабинет без предсрочни избори предлага почетния шеф на ДПС

Полюсни политически реакции на снощното новогодишно слово на Ахмед Доган – показващи, че партиите четат думите му спрямо своите интереси.

Припомням, че пред елита на ДПС снощи, по време на традиционната предновогодишна сбирка, Доган каза, че сега не е време за предсрочни избори, но пък предупреди, че в подобно управление като сегашното е възможно всеки момент „улицата“ да започне да диктува политиката. Политикът от Сараите предлага като най-удачен вариант съставянето на програмно правителство, което да осигури изпреварващ икономически растеж. Предложението на Доган е като възможно решение на рязкото изоставяне на страната ни по всички жизнени и икономически показатели.

Лидерът на БСП коментира днес, че , цитирам: „Ахмед Доган поставя правилна диагноза на болежките на обществото и грешно лечение – невъзможна формула за нас е програмно правителство.“  Според Корнелия Нинова „диагнозата, че бедността и неравенствата са проблем номер 1 на обществото, че икономиката не се развива с необходимите темпове, че се оттеглят чуждестранни инвестиции е правилна и тя съвпада с нашата. Както и че има много по-силна роля на държавата в икономиката.“ Корнелия Нинова обаче е категорична, че програмно правителство е нереалистичен вариант, като първата първата причина за това е, че този парламент е с изчерпано доверие. За БСП изходът е пресрочни избори.

Според ГЕРБ речта на Доган на практика подкрепя сегашното управление с извода, че „страната ни не се нуждае от предсрочни избори“. Идеята за програмно правителство без предсрочни избори Цветанов коментира така:  имаме парламентарно мнозинство. И подчерта, че по някои законопроекти мнозинството получава и подкрепата на опозицията.

В социалните мрежи речта на почетния председател на ДПС по-скоро е обект на критики и злъчни коментари – това било обикновен анализ, без ясна позиция и без насока, но пък облечен в претенциозен словесен стил.