София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Паси: Сърбия не е дорасла да критикува българската политика

Във връзка с обвиненията в шпионаж

4 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Бившият външен министър, председател на Атлантическия съвет Соломон Паси, заяви, че Сърбия все още не е в състояние да критикува българската политика.

Паси коментира изявление на Милован Дрекун, председател на комисията по Косово и Метохия, който заяви, че България е замесена в настоящата разузнавателна афера в Сърбия.

Според бившия български министър присъствието на България в Сърбия е необходимо заради руското влияние в тази страна.

„Трябва да сме там. Най-големият шпионски център в Русия се намира в Ниш, на 30 километра от България ", посочи Паси.

Паси отговори и на коментарите на сръбския министър на отбраната Александър Вулин, че България може да позволи на другите да изберат приятелите и враговете си, а Сърбия не го позволява.

Той припомни, че България е член на НАТО, Европейския съюз и скоро ще стане член на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

„България е далеч пред Сърбия. Сърбия все още не е страна, която може да ни оценява. Между другото, те все още не са зрели. Това обаче не ни спира да поддържаме добри отношения. Призовавам и българската разузнавателна служба да бъде много бдителна по отношение на Сърбия и да засили присъствието си там, защото е необходимо ", завърши Паси.