София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Пасков: Кандидатурата на Кристалина Георгиева е позор за България

„Дори и да я изберат това няма да подобри живота на хората“

8 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Кандидатурата на Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН е поредния позор за България. Това заяви политическият анализатор Пламен Пасков, чрез скайп връзка в ефира на предаването „Делници“ по телевизия Евроком.

По думите му руската преса постоянно излиза с информация, относно този позорен ход на българската държава. Пламен Пасков коментира, че руската държава ще подкрепи една от двете кандидатури за поста. Според него, която и от двете да спечели, ако спечели, това няма по никакъв начин да се отрази на живота на обикновените хора в България. Няма да дойдат допълнителни пари в бюджета, това е борба на други национални структури, коментира още той.

Припомняме, че страната ни първоначално издигна кандидатурата на Ирина Бокова, която в последствие беше заместена, след решение на правителството. Въпреки това Бокова реши да остане в надпреварата и да се състезава като независим кандидат. Изслушването на другата претендентка пред Общото събрание на ООН в понеделник.

За да бъде избран, новият генерален секретар трябва да получи поне 9 гласа „за“ от 15-те държави в Съвета за сигурност на ООН и да няма нито един глас „против“ от петте постоянни членки – Великобритания, Китай, Русия, САЩ и Франция.