София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Пасков: Напълно възможно е Сърбия да влезе в Евразийския съюз

„Там стандарта продължава да се развива“

8 годиниПолитика 6 Боряна Райчева

Напълно възможно е Сърбия да се присъедини към Евразийския съюз, това заяви в предаването Делници политическия анализатор Пламен Пасков.
 
Това е митнически съюз, в който страните търгуват по между си без митнически такси, поясни Пасков. В ядрото на Съюза са Беларус, Русия и Казкстан.
 
Сърбия повече от 10 г е член на митническия съюз, стандарта там продължава да се развива и да е по-добър от българския, там има запазено производство, запазени работни места и населението избира да живее там вместо в чужбина, допълни Пламен Пасков.
 
Анализаторът заяви, че Евразийския съюз има огромен потенциал, но постоянно е атакуван от геополитическите си конкуренти, той е недопостроен и все още недоукрепен съюз. 
 
Пламен Пасков коментира, че за сега страната ни е сред противниците на това обединение, което по думите му е печалившо, а ние сме застанали от губещата страна.
 
По повод подготвянето на Сърбия за членство в Европейския съюз Пасков коментира, че политическата върхушка в страната се подготвя за членство в ЕС така, както нас ни подготвяха, но според него ако бъдат приети ще загубят толкова, колкото и България губи от членството си.
 
Относно руския президент Владимир Путин Пламен Пасков заяви, че и най-големите противници на руския президент признават, че той е човек който стои зад думите си когато има предвид да направи нещо за страната си.
 
Пасков коментира слуховете, че в Беларус са спрени от продажба глобуси, на които е изобразен полуостров Крим, като заяви че съмнява в страната да има негативно отношение срещу обозначението върху глобусите.
 
Беларус е страна, която не може дса има пълен суверенитет тя поддържа интензивен, търговски и всякакъв обмен с Украйна и Полша, допълни Пасков.