Гледай
на живо

Патриарх Кирил: Антихристът ще „контролира човечество“ чрез смартфони

Посланието на патриарха предизвика широка реакция в социалните мрежи

Руският патриарх Кирил твърди, че Антихристът ще пристигне и ще поеме контрола над "цялата човешка раса" чрез световната мрежа, използвайки телефони, интернет и други приспособления. В понеделник, пред държавната телевизионна мрежа "Росия-1", Патриарх Кирил обяви, че употребата на "световната мрежа от устройства" е опасно, тъй като би дало възможност за глобален контрол върху човечеството.

"Антихристът е човекът, който ще застане начело на световната мрежа, контролирайки цялото човечество", прогнозира главата на руската православна църква и добави: “Всеки път, когато използвате притурката си, независимо дали ви харесва или не, независимо дали сте включили местоположението си или не, някой може да разбере точно къде се намирате, точно какви са вашите интереси и точно това, от което се страхувате. Ако не днес, тогава утре могат да се появят методи и технологии, които не само ще осигурят достъп до цялата информация, но и ще позволят използването на тази информация”.

"Представяте ли си какво сила ще бъде съсредоточена в ръцете на онези, които съберат цялата информация за случващото се по света? Такъв контрол от едно място предвещава появата на Антихриста", предупреждава патриарх Кирил и добавя, че църквата не е срещу модерните технологии, а по-скоро срещу "развиването на система за контрол върху човешката идентичност".

Посланието на патриарх Кирил получи широка реакция от потребителите на социалните медии. Някои дори обвиниха Църквата в обслужване на режима.

През 2017 г. главата на руската православна църква пък обяви, че светът се движи към апокалипсис и че цивилизацията неизбежно се спуска в „бездната на края на историята“.