София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Патриарсите Кирил и Неофит отслужиха Божествена Литургия

Българският патриарх подари на патриарх Кирил патриаршески комплект

6 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

Божествена съборна света Литургия в памет на загиналите за Освобождението на България бе отслужена в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“. Литургията беше ръководена от патриарха на Българската православна църква Неофит и Московският и на цяла Русия патриарх Кирил.

„Свещената българска земя е напоена с кръвта на много хиляди български опълченци, тук проливат кръвта си, в името на свободата, за своите единоверци също десетки хиляди руски войници, паднали в битките за Плевен, Пловдив, при Шейново и на Шипка преди 140 години. Тогава нашите народи - българският и руският, рамо до рамо се сражават за независимостта на България, каза в словото си след ритургията патриарх Кирил.

Той посочи, че нито Русия, нито българският народ са били готови за Руско-турската война. „България е била обезкървена жестоко от потушеното въстание, а Русия още не е била възстановена от неблагополучния конфликт с европейските държави в предшестващите години. Войната е заплашвала да легне като тежко бреме на цялото руско население, да изостри отношенията й с Европа, но Русия е била потресена от страданията на единоверния народ и решава да го защити, презирайки собственото си благополучие и без да получи в замяна на това нещо“, заяви руският патриарх.

Той поздрави българския патриарх Неофит за пет години от интронизацията му и молитвено му пожела Господ да го дарява с крепко здраве и със силната си помощ във високото му служение. Българският патриарх подари на патриарх Кирил патриаршески комплект, включващ, нагръден кръст, енголпие - медальон с изображение на Исус Христос, и панагия - медальон с изображение на Божията майка.