София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Патриарх Неофит у дома за Гергьовден

Борисов посреща празника в Зографския манастир

6 годиниОбщество 4 Боряна Райчева

Големият християнски празник Гергьовден Неофит ще посрещне в патриаршеските си покои. До четвъртък той ще бъде изписан от софийската болница "Токуда", където беше приет по спешност на 18 април.

Към момента състоянието му е стабилно. Светейшият е комуникативен и успява да провежда разговори с персонала на лечебното заведение, като по техни думи, няма търпение да се прибере у дома. Неофит е потърсил разрешение от лекарите да пътува до Троянския манастир, но за момента те са преценили, че му е необходима почивка.

През последните години патриархът претърпява две сърдечни операции и му е поставена изкуствена клапа.

Сегашното му състояние е добро, като няма да се налага специална диета и режим, но след изписването той трябва да посещава болницата за редовни контролни прегледи.

Премиерът Бойко Борисов ще посрещне Гергьовден в българския Зографски манастир "Свети Георги Победоносец" в Атон, заедно с трима министри. За Света гора ще пътуват Кирил Ананиев - на здравеопазването, Николай Нанков - на регионалното развитие и Боил Банов - на културата. Врачанският митрополит Григорий ще бъде техен придружител по време на посещението. Известно е, че всички са приготвили подаръци за българския манастир.

На празника гостите няма да могат да ядат традиционното агнешко, тъй като калугерите там са вегетарианци и не допускат компромиси. Поръчани са големи количества риба от специален магазин в Солун. На трапезата ще има още изобилие от салати, плодове маслинени специалитети, хляб, приготвен по традиционна гръцка рецепта и червено вино.

Независимо дали гостите в манастира са високопоставени лица или редовни поклонници, количеството и вида храна, с които ги посрещат са еднакви.