София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Павлова: Пари за винетки няма да се връщат

Въпреки решението на съда по-високите цени на стикерите няма да отпаднат

8 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

По-високите цени на винетките няма да отпаднат и пари няма да се връщат. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова в студиото на Нова телевизия.
Въпреки решението на съда от миналата седмица, според Павлова се оспорват процедурите, по които тарифите за пътни стикери, а не самите тарифи. По нейни думи постановлението на магистратите важи занапред, а не за вече изминал период на действие.
Припомняме, че в петък Върховния административен съд отмени увеличението на винетните такси. Жалбата беше внесена от Сдружение „Център за законодателни оценки и законодателни инициативи“. От регионалното ведомство съобщиха, че ще обжалват решението в установения за това срок.
Павлова беше категорична, че стойността на винетките ще бъде такава, каквато е в момента и допълни, че от министерството не са в хипотеза да отпаднат цените.
Основните мотиви на ВАС са, че постановлението на Министерски съвет не се базира на предварително обществено обсъждане и не е съгласувано с останалите министри. Според тричленния състав причините за увеличението в цената на винетките не е подкрепено с данни за състоянието на републиканската пътна мрежа. По думи на Павлова за ремонт и подобрения на пътищата в страната са нужни 600 млн. лв, а към момента дори и с увеличението в стикерите се събират 300 млн. лв.