София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Павлова: Трябва да се възползва от индиректните ползи по време на председателството

България очаква над 25 хиляди гости

6 годиниПолитика 7 Боряна Райчева

България трябва да се възползва от индиректните ползи по време на председателството на Съвета на Европейския съюз, заяви министър Лиляна Павлова в сутрешния блок на Нова телевизия.

Тя обяви, че в предстоящите шест месеца очакваме 25 хиляди гости да посетят България.

Министър Павлова коментира, че за нея е важно да няма терористични атаки.

Тя добави, че което е трябвало да направим като минимум, е било направено.

Павлова оцени политическия дебат като интересен. По думите ѝ, той е бил добра основа, на която са направени промени.

Относно изказването на бившия министър на финансите в кабинета "Борисов 1" - Симеон Дянков, че оценката за председателството зависи от това дали страната ни ще успее да влезе в чакалнията на еврозоната и влизането ни в Шенген, Павлова посочи, че той не разбира от европейски въпроси, защото никога не му е била това тематиката и в този смисъл няма как да разбира същността на това какво е европейско председателство, какво представлява Съвета на Европейския съюз. „Оттам за съжаление и от него изказано това е едно грешно очакване, което той влага в обществото.", заяви Павлова.

Според нея ние трябва да се възползваме от индиректните ползи. "Индиректна полза е да покаже, че България е балансьор такава, каквато е България в исторически план, а сега темата ще е много сложна - един път Западните Балкани, втори път Турция. Това е много наболял въпрос. Отношенията ЕС - Турция. Не на последно място споменахме Полша. Дебатът за Полша ще е много труден, защото той има вероятност да доведе до разделение между новоприсъединили се, староприсъединили се", коментира Павлова.