София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Опозицията настоя за оставката на Санчес

За да спре политическата блокада

пропускане
5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

От Испанската Народна партия настояха лидерът на социалистите Педро Санчес  да се оттегли и от партията да обявят нов кандидат. Това породи остра реакция от страна на социалистическата работническа партия, като в последствие двете партии си размениха  упреци, за това кой всъщност носи отговорност за политическата блокада на Испания в последните месеци.

Ако Санчес бъде заменен, според Народната партия, ще се даде ход на справянето с политическата криза,  успешно ще се сформира правителство и процесите в държавата ще се нормализират.

Социалистите обаче, не приеха добре критиката към своя лидер и действащият Министър на развитието и говорител на партията Хосе Луис Албалос заяви, че Педро Санчес е избраният кандидат на социалистите и те няма да го заменят. Той се обърна към Народната партия, като определи предложението им като обидно и нереалистично, а накрая заяви, че трябва да поемат отговорност за блокадата на управлението в Испания.

Междувременно Педро Санчес е зает с провеждането на срещи, с групи от гражданското общество, с помощта на които да подреди приоритетите, на евентуалния му кабинет.