София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Пеевски: В България съм по-нужен

Депутатът от ДПС отказва да е евродепутат

пропускане
5 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Делян Пеевски неочаквано се появи в Народното събрание пред смаяните погледи на журналистите. Пеевски коментира, че е нормално да е на работното си място. Попитан дали ще замине за Брюксел в съответствие с вота на избирателите, депутатът от ДПС коментира, че ще отстъпи мястото си, тъй като е по-нужен на България. 

Депутатът от ДПС, който не е стъпвал нито веднъж в пленарна зала от началто на този мандат на кабинета "Борисов 3" беше посрещнат с изключително медийно внимание. На въпрос какво го е накало да се появи на работното си място, Пеевски отговори искрено учуден.

Как какво ме води насам? Идвам на работа. Какъв изненадващ въпрос. "Какво правите тук?! Аз съм ибран народен представител. Тука съм." Аз си ходя в районите и си работя. Това е важното за хората. Не смятам, че работата е само в Народното събрание. На въпрос ще отиде ли в Брюксел като евродепутат, Пеевси остави председателя на ДПС Мустафа Карадайъ да отговори вместо него, за да се спазел партийния принцип.

Вчера заседавахме. Съвместно заседание имахме на Централното оперативно бюро и на пармалентарната група и личното решение на господин Пеевски можем да го обявим днес. Господин ще остане народен представител в Народното събрание тука в България и, както обявих аз също ще подам заявлени в ЦИК да не ме обявяват за евродепутат. Пеевсики коментилра още, че въпреки, че няма да ни представлява като депутат в Европейския парламент, и той, и Мустафа Карадайъ ще ходят в Брюксел.

Заедно ще ходим в Брюксел. Ето, затова ви казах- тука и в Брюксел ми харесва... Защото надделя колективното решение и съм по-нужен в България. Относно това дали вече ще идва по-често в Народното събрание, Пеевски отговори така:

Ако не ме питате за какво идвам, може и да идвам, но въпросът беше много хубав. ДПС отчетоха и подобряване на изборния си резултат от 2017-а година.

Това също е факт, вижда се от изборните резултати, че единствената политическа сила, която исподобрява изборните резултати е ДПС. Пеевски беше попитан и дали би седнал на една маса с премиера Борисов, на което отговори, че с него може да сяда единствено лидерът на ДПС. А колкото до депутатите, които Движението за права и свободи изпраща в европарламента и подвелили са избирателите, той коментира:

Хората не ги подвеждаме. Плащаме, пращаме хубави млади хора в Европарламента. ние сме за това. Най-големия преференциален вот в ДПС е за председателя и за мене. той е на прво място, Аз съм на второ, което потвърждава и позициите ни. Малко след тези думи, Пеевски пожела хубав ден на журналистите и си тръгна.