София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Пенсионерите излизат на втори национален протест

Възмутени са от пренебрегнатите им искания

5 годиниОбщество 6 Боряна Райчева

Пенсионери излизат на втори национален протест пред Парламента, заради безразличието на управляващите към техните проблеми. Възрастните хора ще изразят недоволството си по време на гласуването на проектобюджета за 2019-та година.

Вчера депутатите решиха, че всички пенсии ще скочат с 5,7% от 1 юли 2019 година, а не от началото на годината.  От тогава ще бъде вдигнат и таванът на пенсиите. Минималната заплата ще бъде увеличена с 50 лева и ще стане 560 от 1 януари.

Пенсионерите настояват за осъвременяване на пенсиите, бързо нарастване на минималната пенсия и закон за възрастните хора. По тези въпроси възрастните хора започнаха да събират петиция още от лятото. През септември подписката беше обсъдена на заседание на социалната комисия в парламента, а след това стигна и до заседание на бюджетната комисия. Нито едно от исканията на пенсионерските организации обаче не е взето под внимание.

Пред Дарик един от организаторите на протеста, ген. Васил Върбанов заяви, че хората са възмутени от пренебрегнатите им искания и от отношението на народните представители, които са избрани основно с гласовете на пенсионерите. „Защото знаете, че пенсионерите са най-съвестните избиратели. Куци, сакати, но отиват до урната с надежда, че ще изберат някой, който ще защитава техните интереси“, каза той и призова пенсионерите да „излязат от летаргията, която ги е обхванала“.