София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Пенсионната възраст няма да се вдига допълнително

Остава плавното повишаване, прието през 2015 г.

4 годиниОбщество 4 Боряна Райчева

Не се предвижда възрастта за пенсия да бъде повишена извън регламентираните в законодателството мерки, които са в сила от 2016 г. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на труда и социалната политика (МТСП) във връзка с информация в медиите за публикувания за обществено обсъждане проект на Отчет за 2018 г. за изпълнение на актуализираната Национална стратегия за демографско развитие на населението в България (в периода 2012 - 2030 г.).
Предложеният за обществени консултации проект на отчета включва предприемане на комплексни действия, мерки и принципни виждания за преодоляване на демографските предизвикателства и адаптиране на секторните политики към демографските промени. В проектодокумента не се предлага увеличаване на пенсионната възраст и стаж, ограничаване на ранното пенсиониране или въвеждане на многофондова система във втория и третия стълб на пенсионната система.
През 2015 г. Народното събрание одобри промени в Кодекса за социално осигуряване, целящи финансово стабилизиране на пенсионната система и повишаване на адекватността на пенсиите. Сред предприетите тогава мерки бе предвидено и плавно повишаване на пенсионната възраст до достигане на 65 години за мъжете и жените през 2037 г. Тези разпоредби са в сила от 1-ви януари 2016 г. и продължават да се изпълняват ежегодно според посочения в законодателството график.
Предложеният за обществено обсъждане проект на Отчета за 2018 г. за изпълнение на актуализираната Национална стратегия за демографско развитие на населението в България (2012-2030 г.) не съдържа нови мерки и предложения за допълнително увеличаване на пенсионната възраст и стаж, извън предвиденото в приетите през 2015 г. промени, съобщиха още от МТСП.