София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Пентагонът: Патрулът ни в Сирия не е обстрелван

Снарядите падаха на 1 км от нас

пропускане
4 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Американските военни, патрулиращи в североизточна Сирия, не са попаднали под обстрел вчера. Снарядите са падали на около километър от пътя, по който са се движили. Това съобщиха от Централното командване на американските въоръжени сили.
„На 3 ноември американският патрул в североизточна Сирия стана свидетел на многобройни артилерийски удари“, отбеляза представител на командването. По думите му, патрулите не са били обстрелвани.
„Всички военни операции на [оглавяваната от САЩ антитерористична] коалицията се съгласуват с другите сили, провеждащи операции в региона. Силите на коалицията запазват неотменното си право на самоотбрана за подсигуряване на успеха на нашите операции, при това отдавайки първостепенно значение на сигурността на нашите войски“, обясни сътрудникът на командването.
Той коментира заявлението на ръководителя на руския Център за примирие на враждуващите страни в Сирия ген.-майор Юрий Беренков. На брифинг той каза, че съюзниците на т.нар Сирийска свободна армия, обединени с турските въоръжени сили, са обстреляли в неделя конвоя на насочващи се към Ирак американски военослужещи.