София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Пентагонът пусна видео с ликвидирането на Ал Багдади

ДНК-анализ потвърди – 100% е той

пропускане
4 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Първи кадри и видеозаписи от операцията по ликвидирането на лидера на ИДИЛ Абу Бакр Ал Багдади разпространи Пентагонът.
На пресконференция Пентагонът показа няколко снимки и откъси от видеозаписи от операцията. На тях се виждат около десет военни, които през нощта в събота срещу неделя се приближават до оградата на комплекса, в който се е укривал Ал Багдади в село в село Бариша, Северозападна Сирия. Когато Ал Багдади взривява бомбата, която носи в тунел, в който е притиснат, експлозията убива освен него и две малки деца, а не три, както се твърдеше по-рано. Освен тези деца, загиват общо шестима членове на ИД, заяви генерал Кенет Маккензи, шеф на американското Централно командване. Сред тях са самият Ал Багдади, четири жени и един мъж. Жените са се държали агресивно и са носели пояси с експлозиви, разказа генералът. Той увери, че 11 други деца са били защитени от силите, щурмували комплекса, и че двама мъже са били заловени. Иззети са електронни материали и значително количество документи.
Генералът каза още, че в околността са били убити и неидентифицирани бойци, когато са открили огън по американските хеликоптери. Броят на убитите не бе съобщена. Видео, показващо нанесените от американците удари по тази група бойци, също беше разпространено от Пентагона.
Стана ясно също, че кучето, което Доналд Тръмп похвали за участието му в операцията и което е вървяло пред военните в тунела, където е бил Ал Багдади, е било ранено от оголени от експлозията, предизвиканата от джихадиста, електрически кабели, но вече се е върнало на служба.
Сред отломките на комплекса е била взета ДНК на Ал Багдади и сравнена с негова ДНК от времето, когато е бил в затвор в Ирак през 2004 г. По този начин е потвърдено, че действително става дума за него.
След края на операцията комплексът е унищожен, за да не се превърне в място за поклонение, съобщи генерал Маккензи. Той потвърди, че тленните останки на Ал Багдади са били пуснати в морето в рамките на 24 часа след смъртта му и така законът на войната е спазен.