София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ПЕНТАГОНЪТ РАЗРЕШИ ДА СЕ УБИВАТ ЖУРНАЛИСТИ

УКРАИНСКИЯТ СПЕЦНАЗ ВЕЧЕ СТРЕЛЯ НА МЕСО ПО РУСКИТЕ РЕПОРТЕРИ

9 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Удивително „новаторска” идея е предложило тези дни американското отбранително ведомство, пише „Комсомольская правда”. Експерти от Пентагона са разработили 1176-страничен документ, озаглавен „Инструкции на Министерството на отбраната за правилата на водене на война”, от който се разбира, че… журналистите могат спокойно да бъдат убивани!

„В повечето случаи журналистите са цивилни лица. Но журналисти могат да бъдат и членове на въоръжените сили, хора, упълномощени да съпровождат въоръжените сили, или пък непривилегировани участници в конфликта”, цитира откъс от документа Russia Today.

В превод от военно-бюрократичен език на нормален това означава, когато не бива, но много ни се иска, можем да открием смъртоносен огън по журналистите. Единственият „проблем” е, че не са приведени никакви критерии как да отличим „добросъвестния” репортер от „непривилегирования”.

Самият термин „непривилегирован участник в конфликта” вече успя да предизвика справедливото недоумение на западните професори по журналистика, които не са срещали нищо подобно нито в Женевските конвенции, нито в законите. Освен това представителите на медиите в зоните на конфликт винаги са били смятани за „не комбатни” (не-воюващи, не-войници) – положение, което е закрепено и в международното право. Прерогативи да нарушават този принцип имаха до съвсем скоро само ислямските главорези.

Впрочем, уточнява „Комсомольская правда”, именно САЩ са родоначалници на т.нар. еmbedded-журналистика – репортери, прикрепени към определено подразделение американски войски. Или, според инструкцията на Пентагона, „упълномощени да съпровождат въоръжените сили”. По „логиката” на този документ излиза, че вече и те са легална мишена на противника.

„Ако се вгледаме по-детайлно в проблема, „непривилегирован“ може да се окаже и медикът, оказващ помощ на ранения враг, и свещеника, опрощаващ греховете преди сражението, и доброволеца, който носи питейна вода на предната линия…

Впрочем САЩ едва ли могат да бъдат смятани за пионери в крайната дехуманизация на журналистите. Всички положения от Инструкцията на американското Министерство на отбраната отдавна се практикуват от украинските спецчасти в Донбас – без каквито и да било правила, „по интуиция”.

Наскоро киевският политолог и ръководител на Центъра за политически анализ „Стратегема” Юрий Романенко изрази публично пред свои колеги на дискусия в Харвард мнението си по въпроса:

„ВСУ (въоръжените сили на Украйна) са длъжни избирателно и последователно да унищожават руските журналисти, които отразяват ситуацията в Донбас. Необходимо е да се даде указание на снайперистите на ВСУ, че хората с каски с надпис Press са приоритетни мишени за ликвидиране. И тъй като медиите са разрушително оръжие и позволяват на Русия да води бойни действия на територията на цяла Украйна, то унищожението на няколко десетки журналисти в зоната на конфликт ще влоши качеството на материалите в руските медии, а значи и ще намали ефективността на тяхната пропаганда”.