София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

ПЕНТАГОНЪТ ЩЕ ПОМАГА НА НИГЕРИЯ В БОРБАТА С „БОКО ХАРАМ“

ПРЕДВИЖДА СЕ ИЗПРАЩАНЕТО НА АМЕРИКАНСКИ ВОЕННИ

8 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

Пентагонът предвижда изпращането на американски военни съветници в Нигерия, за да помогне на армията й в борбата срещу ислямистите от "Боко харам", предаде Франс прес и БТА.

Американските военни са направили серия от препоръки на администрацията за засилване на борбата срещу "Боко харам". Една от тях е изпращането на военни съветници, които да обучат нигерийски войски, съобщава представител на американските въоръжени сили, като потвърждава информация на в. "Ню Йорк таймс". Подобно решение би означавало подобрение на военното сътрудничество между САЩ и Нигерия след период на напрежение в края на 2014 г., след като Вашингтон отказа да продаде оръжия на Абуджа поради обвиненията в нарушения на правата на човека, отправени срещу нигерийската армия.
Нигерия сложи край на програмата за военно обучение, провеждана от САЩ на нейна територия. През юли миналата година новият президент на страната Мухамаду Бухари посети Вашингтон и беше посрещнат сърдечно. Тренировъчната програма на нигерийска територия беше подновена, съобщава военният представител на САЩ. Той обаче подчерта, че за момента не е взето решение за изпращането на военни съветници.