София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Пентагонът заяви, че решението на Тръмп да убие Сюлеймани не е неочаквано

По-рано The New York Times публикува, че представители на военния отдел са били изненадани

4 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Министерството на отбраната на САЩ отрече докладите на The New York Times, че президентът на САЩ Доналд Тръмп в противовес на Пентагона и срещу най-новото разузнаване е разрешил убийството на иранския генерал Касем Сюлеймани.

"Подробностите и дискусиите, изложени в статията на New York Times, са неточни и непълни. Тези" източници "очевидно не са участвали в нито една от описаните срещи и следователно цитирането им е напълно подвеждащо", пише говорител в Twitter Пентагонът Алиса Фарах.

По-рано вестникът The New York Times, позовавайки се на своите източници, съобщи, че представители на военния отдел са били изненадани, че Тръмп реши да ликвидира генерал Сюлеймани, който по това време беше в Ирак. В допълнение, според източници във вестниците, американският президент игнорира доклади от разузнаването на 30 декември, според които в Близкия изток не се е случило нищо необичайно, включително пътуванията на Сюлеймани.

В петък Пентагонът обяви операцията, при която е убит Касем Сулеймани, командирът на специалните сили на Ал-Кудс от Ислямския революционен гвардейски корпус (елитни части на иранските въоръжени сили) в близост до летището в Багдад.