София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Перата: Корупцията пречи да се справим с мигрантите

Петър Низамов предизвика Красимир Кънев на дебат

7 годиниОбщество 8 Боряна Райчева

Проблемът на България не е в това, че нямаме стена по границата, че нямаме достатъчно кадри или ресурси. Въпросът е, че липсва воля, заяви Петър Низамов, известен още като Перата, при гостуването си в предаването „Темида – цената на истината“ по телевизия „Евроком“.

В момента Перата е подсъдим по дело, в което е обвинен за незаконно задържане на чужденци. Той стана известен и след твърдението, че е връзвал преминали границата ни мигранти с т.нар. „свински опашки“. Петър Низамов не се признава за виновен по делото срещу себе си, което смята за несъстоятелно.

Перата обвини директно гранична полиция и заговори за схеми там, които работят от много години за незаконен трафик на хора през границата на България. „В този случай специално, ние сме изследвали корупционните схеми в гранична полиция, в звено „Миграция“ в София, за даване на неоснователни право на пребиваване и право на убежище. Нещата се развиват доста елементарно, чрез едно лице, познато като Мишо Арабина, който има чейндж бюро… до самото звено „Миграция“. Имаме информация, че те си работят с този човек повече от 20 години“, твърди Перата.

На въпрос на водещата на „Темида – цената на истината“ Нина-Никол Хамилтън, адвокат Мартин Пеев, който е защитник на Низамов, отговори, че обвиненията срещу Перата на практика не са меродавни. „Изобщо няма какъвто и да е осъществен състав на престъплението, в което е обвинен по чл. 142а за незаконно лишаване на хора от свобода“, каза Пеев.

„На последното съдебно заседание се показа видеоклипът, поради който бяха образувани досъдебното и в момента съдебното производство. Оказва се, че лицето, което връзва въпросните хора, които са с влезли в сила присъди за извършеното от тях, не е г-н Низамов. Това беше потвърдено от свидетел и съдът постанови назначаването на лицево-челюстна експертиза за установяване на самоличността на този човек“, съобщи адвокатът.

„Истинската причина за процеса срещу мен е не това, че заловихме престъпници, които вече са доказани престъпници. Аз съм юрист. Съгласно пленума на Върховния съд неизбежната отбрана се допуска не само срещу престъпления. Трябва деянието да е общественоопасно и противоправно. Тоест да притежава само два от елементите на престъплението. Всеки гражданин има право да залавя престъпници, които са преминали незаконно границата“, категоричен е Петър Низамов по повод своя случай.

Той твърди, че не е залавял с чужденци. „Спекулира се с това, че ако някой е влязъл в страната и е потърсил убежище той не се наказва, т.е. от деянието му отпада само един елемент – наказуемостта. Според чл.9 ал. 1 от наказателния кодекс, дефиниращ престъплението, другите елементи са обществената опасност, противоправността и виновността. Всъщност тези останали елементи от деянието остават. Дори да е отпаднала наказуемостта поради последващо поискване на убежище, той е извършил противоправно общественоопасно деяние според постановление на пленума на Върховния съд“, казва Перата.

Според него в случая става въпрос за неизбежна самоотбрана срещу нарушаване на обществени и държавни интереси.

„В съвременното общество обществените и личните интереси се допълват. Затова в чл. 12 се допуска неизбежна отбрана не само са нападнати законните интереси на личността, но и когато имаме посегателство срещу държавни и обществени интереси, каквото е престъплението срещу границата по чл. 279 от НК. Така че дори и да са бежанци, дори от последващо обстоятелство като искането на убежище да е отпаднала наказуемостта, остават противоправността и обществената опасност. Затова се допуска неизбежна отбрана“, обясни бъдещият юрист.

Адвокат Мартин Пеев смята, че Перата в случая е жертва и процесът не може да се определи като наказателен.

„Следва да бъде законово регламентирано гражданин когато установи извършване на престъпление дори по най-малки признаци да има право да задържи даденото лице, да съобщи на органите на реда. Защото в противен случай ако аз видя лице което извършва кражба, ако го заловя, лицето ще бъде осъдено, но ще осъдят и мен затова че съм го заловил с лишаване от свобода. Това няма абсолютно никаква юридическа логика“, обясни Пеев.

Той вярва, че съдът ако погледне реално и обективно на фактите присъдата ще бъде оправдателна, стига да е безпристрастен.

Петър Низамов отправи предизвикателство към Красимир Кънев – председателя на Българския хелзинкски комитет – да се явят на дебат по въпросите за гражданските отряди, за гражданските арести и за незаконното нахлуване в страната и последващото искане на убежище. „По тази тема съм готов да споря и считам, че ще го надвия в един дебат. Да видим дали той ще се страхува от един все още незавършил юрист“, каза Перата.