София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Перфораторът излиза в пенсия

Новата система за таксуване ще струва 88 мил. лева

6 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

На този етап след шест обжалвания – три пред Комисията за защита на  конкуренцията и три пред Върховния административен съд, пред процедурата за избор на фирма, която ще реализира обществената поръчка за създаване на нова система за таксуване на пътниците има зелена светлина, обявиха от Центъра за градска мобилност. Кандидатите са десет- фирми от цял свят с международен опит, а срокът за избор на изпълнител е три месеца, прогнозната сума за реализиране на проекта пък 88 милиона лева.
 
Каква обаче ще бъде реалната промяна и заплашено ли е хартиеното билетче? То остава, но вече ще се заплаща не за всяко качване в превозното средство, а за определено време, като часът ще е отбелязан на превозния документ. 
 
Картите за превоз ще могат също да се зареждат през приложения на смарт телефоните и през компютъра. 
 
В автобусите също ще има постоянно видеонблюдение, което ще помогне за намаляването и адекватното разрешаване на възникналите инциденти между пътници и шофьори и контрольори.
 
Билетчето остава, но не такава е съдбадата на перфораторите, които се окаква през 2020, когато вероятно новата система ще влезе в сила, да се пенсионират. Вече се знае дори къде ще карат старините си машинките, съществущи в софийския градски транспорт почти от създаването му.
 
Ще бъде ли спазен този път срокът и ще изпратим ли с добри пожелания през 2020-та перфораторът да си почива в музея или поредни обжалвания пред съда и Комисията за защита на конкуренцията ще го принудят да поработи още няколко години, както и какво ще е качеството на тези, тези, които ще го заменят само времето ще покаже, дотогава не забравяйте да си продупчите билетчето, за да не ви глобят.