Гледай
на живо

Перничани на протест заради мръсния въздух

От РИОСВ са констатирали нарушение в местната "Топлофикация"

Перничани на протест заради мръсния въздух Жителите на Перник излязоха на протест срещу местната "Топлофикация", която по думите им,  гори... thumbnail text
Жителите на Перник излязоха на протест срещу местната "Топлофикация", която по думите им,  гори боклуци в един от ТЕЦ-овете, което замърсява допълнително въздуха в миньорския  град. 
 
Протестът е насрочен за ден, в който има сесия на Общинския съвет и се очаква шефът на пернишката топлофикация Любомир Спасов трябва да даде отчет пред общинарите дали дружеството е подготвено за зимата.
 
Според перничани неприятната миризма и обгазяването на въздуха са от незаконно вкарване в пещите на твърдо гориво, получено от отпадъци. 
Жителите заявиха, че в близките до ТЕЦ "Република"  квартали миризмата била изключително тежка, като се усещала най-силно вечерта.
 
Хората твърдят, че боклуците се изгарят без разрешение, като проблемът е поне от средата на август.
 
Внезапна проверка на 20 септември от Районната инспекция по околната среда и водите на въпросния ТЕЦ е установила, че  източникът на миризми е инсталацията за сушене на твърди горива и площадката за съхранение на отпадъци. Поради тази причина от РИОСВ са постановили  запечатване на инсталацията за сушене, а на дружеството е дадено предписание да преустанови изгарянията.
 
На този етап от Топлофикация -Перник отказват коментар с мотива, че изчакат всички отговорни институции да заявят позициите си след проверките.