София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Перничани на протест

Те са против неяснотите около кризата с водата

4 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

В очакване на водния режим, перничани се вдигат на протест. Недоволството е породено не само от състоянието на язовир „Студена”, но и от неяснотите около предстоящия воден режим. Организацията тече в социалната мрежа. Сред исканията е търсенето на съдебна отговорност от виновните за водната криза. Протестът е насрочен за 20 ноември от 9 часа пред сградата на ВиК.
От своя страна, Здравната инспекция в Перник задължи директорите на училищата и детските градини да осигуряват минерална, изворна или трапезна вода за децата и учениците. Въвеждането на воден режим се налага заради драстично намалелия обем на язовир "Студена".
Учебните и детски заведения трябва да разполагат с допълнителни съдове, снабдени с кранчета за измиване на ръце и съдове за достатъчно количество резервна вода за санитарните възли.
Ежедневна дезинфекция на подовете в помещенията, неколкократно ежедневно измиване и дезинфекция на тоалетните, както и дезинфекция на приборите, съдовете за хранене и чашите за вода след всяка употреба в детските заведения са сред мерките, които ще се предприемат заради безводието.
Предписания за предприемане на хигиенни и противоепидемични мерки за всички учебни и детски заведения ще бъдат връчени в най-кратък срок от Здравната инспекция. За изпълнението им ще се следи стриктно.