София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Перник на бунт

Стотици коли блокираха пътищата в гарада с искане за оставка на правителството

5 годиниОбщество 4 Боряна Райчева

Стотици жители на Перник буквално блокираха пътните артерии на града с автомобилите си. Социалните мрежи прегряха от качвани и споделяни клипове, на които се виждат колони от коли, които достигаха близо 10 километра. 
 
Автошествието започна от  бившата зала „Миньор“ и мина през целия град. До късно през нощта жандармерия беше блокирала входа на София, за да осуети опит за преместване на протеста от Перник в столицата.
 
Недоволството на протестиращите е предизвикано от увеличаването на цените на горивата и храните. То обаче прерасна в искане на незабавна оставка на цялото правителство.
 
Перничани са едни от най-пострадалите от цените на горивото. Десетки хиляди хора, които живеят в Перник, работят в София, а голяма част от тях ползват автомобили. Това са около 60 километра дневно за отиване и връщане, което е средно около 2000 километра месечно.
 
"Боклуци и оставка", бяха само част от виковете. "Няма да спрем докато не ни чуят. Няма да спрем докато не настъпи промяна. Ще излизаме всяка вечер и ще отстояваме исканията си докрай", категоричен беше Божидар Атанасов, който е един от организаторите на протеста във социалните мрежи.
 
Протестиращите бяха категорични, че днес те ще се присъединят към големия протест в София от 14:00 часа. Освен в столицата, очаква се през целия неделен ден протести да има в 50 града в цялата страна.