София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Перник ще има вода само през нощта

Кметът ще вземе окончателното решение

4 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Предлагат нов вариант за режим на водата в Перник. Според него, перничани ще имат вода само през нощта между от 20.00 и 8.00 часа. Около този вариант се обединиха участниците в проведената днес работна среща във ВиК, в която участваха кметът Станислав Владимиров и областният управител Ирена Соколова.
Окончателното решение ще вземе кметът на града.
На съвещанието днес е решено да се търсят и варианти за допълнително водоснабдяване, като например да се доведе вода от язовир „Долна Диканя” в язовир „Студена”, ако качеството й го позволява. Други варианти са да се увеличи водоподаването от Владайския канал или евентуална експлоатация на водохващане, намиращо се в пернишкия квартал „Дараците“.
Кметът Станислав Владимиров каза, че е проведен разговор с премиера, който е обещал съдействие за предотвратяване на възможната хуманитарна криза, включително и с финансова помощ за доокомплектоване на ремонтираната в момента пречиствателна станция.