София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Персоналът на ООН в Женева стачкува

Протестират срещу орязването на заплатите им

6 годиниОбщество 8 Боряна Райчева

Служители на ООН в Женева днес стачкуват. Те обявиха, че заседанието на Съвета по правата на човека е сред дейностите, които ще бъдат отменени в офисите на ООН в Женева, след като почти всички от членовете на персонала одобриха протестни действия, предаде Вашингтон поуст.

Координационният съвет на служителите на ООН призова работниците да останат днес вкъщи след като почти 90% от повече от 1160 служители, които гласуваха в четвъртък, са гласували за стачка.

От съветът съобщяват, че работата в Женевската служба ще продължи в понеделник и призова  персонала: "Не е необходимо да информирате вашия ръководител, нито да се занимавате с това как ще се поддържат услугите".

Служителите са разгневени заради орязването на заплатите им. През февруари заплатите на служителите на ООН в Женева са били намалени с 3,5 процента, а през юни е предвидено ново съкращение на заплащането от 5 процента.

Смята се, че служителите на ООН са най-високоплатените чиновници в света, но съкращенията на заплатите ще се отразят на работещите в Женева заради високия жизнен стандарт, заявиха синдикатите.