София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Пет правила за избор на секция за работния кабинет

Изберете своята секция

5 годиниОбщество 10 Боряна Райчева

Всяка една промяна в помещенията води със себе си задължително да осмислим действията си. Помещенията, които желаем да преобзаведем си имат своята специфика и от това се обуславя избора на мебелите в тях. 
 
Определени професии се нуждаят от обзавеждане на работни кабинети, в които дори през почивните дни можем да работим и да не бъде обезпокоявани от близки, приятели и роднини. Независимо от това, че става въпрос за помещение, в което ще работим това не означава, че изцяло трябва да бъдем изолирани между четирите стени. Оформлението на един такъв кабинет изисква съобразяване с работната среда. Ако тук ще каните и партньори то е напълно естествено тази обстановка да е строго съобразена с естеството а вашата работа.
 
Когато се организира такъв кабинет, независимо дали той ще бъде част от дома ви или ще е обособен в офиса със служителите ви задължително трябва да се направи план за интериора. Ако сте адвокат, нотариус, строителен предприемач, адвокат или дори психолог то е напълно нормално да работите и извън регламентираното работно време. Но тъй като тези професии са специфични сами по себе си то е редно да разполагате с място, където да се усамотите и да свършите неотложните си дела. Да се върнем на организацията в помещението, в което ще работите. Акцента тук няма да бъде огромното масивно бюро или директорския стол, а секцията. Колкото и странно да звучи секцията в тази обстановка е почти задължителна. В зависимост от това какви са вашите успехи, какви грамоти, сертификати и други  притежавате, и дали желаете да ги излагате на показ то ето, че една изискана секция за работен кабинет би била най-ефективното и стилно решение. Както при останалите мебели, които купуваме за дома си и тук е определящо да имате предвид това, че има правила, които следва да се спазват при избора на секции за работни кабинети.
 
Първата ви задача е да определите дали секцията е предназначена за офис или домашна работна обстановка. Важно е да има синхрон с концепцията на цялостното обзавеждане. Именно в това е и причината много хора, които желаят да обособят такива помещения дори да си наемат интериорен дизайнер. По този начин грешките ще бъдат елиминирани и действително ще разполагате не просто с кабинет, а съвършеното място с изискана и прекрасна мебел.
 
Втората точка, която е добре да обмислите  е свързана с предназначението на секцията в кабинета ви. Ако модерните домашни холни секции са по-скоро декоративен акцент, който играе ролята на ТВ кът то в една работна обстановка някак не се вписва плазмения телевизор и мебел с ЛЕД осветление. Тук самите детайли са максимално обрани като дизайн и стил и поради това липсва помпозността и интериорния шик на типичния домашен хол. В зависимост от това дали секцията ще се ползва основно за отличия, които сте успели да получите в хода на своята работа или пък ще използвате като етажерка за проекти и документи то това ще определи нейния размер и дизайн. Една важна особеност обаче не бива да подценявате, когато става въпрос за избиране на конкретен вид обзавеждане с чисто работна цел. В офиса със служители те могат да приличат на стелажи за папки и документи, но в никакъв случай не превръщайте своят кабинет в офисно помещение. 
 
Препоръчва се от интериорните дизайнери за документи да отделите друга мебел, а секцията да бъде използвана за аранжиране на вашите отличия, подаръци от партньори и дори книги, които имат специално значение и символика за вас самите.
 
По отношение на критерий номер три, а именно размера, една от допусканите неправилни  и сериозни грешки е да не се има предвид общата квадратура на помещението. Правилото гласи, че секцията в един работен кабинет не бива да заема повече от ¼ от общото пространство. Най-голяма площ се полага на бюрото и директорския стол, както и този който е предназначен за потенциален посетител. Секцията е бижу, което придава завършек и  респект на цялата обстановка и поради това е много важно да се избира съобразно правилните параметри. Още веднъж ще насочим вниманието ви към интериорен дизайнер, който да направи правилен анализ на помещението и да го оптимизира от гледна точка на позициониране на модулите и разбира се, секцията.
 
На четвърто място ще поставим правилото за модел на секцията, която в никакъв случай не бива да наподобява шкаф, гардероб или пък витрина за чаши. Тук има строго определен стил и задължителен „дрес код“ на този вариант. Като част от офис обзавеждането секциите трябва да следват линията на бюрото, стола, стелажите за документи. Концепцията е една и в действителност няма как да направите нещо небалансирано, различно и в цветове, които са присъщи по –скоро за детска стая отколкото за мястото, в което ще подписвате договори, ще разрешавате сложни казуси  и т.нат.
Петата точка от препоръките, които ще ви помогнат да изберете съвършената секция е да не се влияете от цената. За разлика от секциите, които купуват повечето домакинства тук не се гледа максимално евтиното решение, а онова, което отговаря на социалния ви статус. Няма как за стол или бюро да се дали хиляди левове, а секцията да бъде някакво компромисно решение. Ако търсите луксозно излъчване и интериор, в който да се чувства изисканост и индивидуален стил секциите също следва да се разглеждат като част от концепцията и именно поради това е определящо да бъдете максимално взискателни към подбора им. 
 
Ако нямате време и нерви да се занимавате с интериорни дизайнери, които да ви се пречкат и да дават съвети  е най –добре да разгледате мебелните предложения от водещи производители и съобразно наличната мебел и параметрите на свободната работна площ да направите избор, който да ви харесва, да ви вдъхновява и излъчва спокойствие. Все пак това е вашия работен кабинет и самите вие можете да направите най-правилна и реална преценка за това как да изглежда.  А действително многообразието в търговските обекти е достатъчно за да се спрете на вариант, който да се адаптира към вашия офис или домашен работен кабинет. А при спазване на изложените до тук основни правила със сигурност ще се справите без затруднение.