София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Пети ден България е без Търговски регистър

Липсата на достъп до системата е нарушение на правото на ЕС

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Проблемите започват още в четвъртък, а през уикенда системата се оказва напълно недостъпна. На страницата на регистъра е публикувано съобщение, информиращо, че достъпът е временно преустановен, като не се посочва какво е причинило свива и кога нормалното функциониране на регистъра ще бъде възстановено.
 
„Министърът на правосъдието е уведомен и незабавно е сезирал прокуратурата, ДАНС и МВР. Приложен е авариен План за действие за възстановяване на пълната функционалност на регистъра. За отстраняването на проблема незабавно са ангажирани и работят денонощно екипи на всички поддържащи фирми, IT експерти от Агенция по вписванията, както и от други държавни ведомства.“ четем още в съобщението.
 
Първоначалното изявление в петък  от страна на Агенцията беше, че става дума за технически проблем, който според поддържащите фирми  се очакваше да бъде  отстранен до 8 часа. В понеделник от правосъдното министерството заявиха, че докато тече проверката, няма да дават изявления по темата.
 
Регистърът съдържа огромен масив от данни на търговци и фирми и евентуалното им източване поставя под сериозен риск предприемачите. Специалисти от бранша коментират, че вероятно става дума за изключително сериозна повреда, която крие опасност цялата въведена от началото на годината информация да бъде изтрита. Това според тях освен че може да блокира търговския оборот,  отваря и  врати за измами. Освен това, невъзможността на държавата да поддържа тази система се явява и нарушение на правото на ЕС, тъй като България е задължена да има работеща онлайн платформа за търговските дружества.
 
Припомняме, че това е пореден проблем с Търговския регистър от началото на 2018-та година. През пролетта, основно заради недомислена промяна в нормативните актове, вписването на промени в дружествата се забави с над 30 дни.