София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Петя Ставрева: 95 % от евросубсидиите се получават от 8 % от фермерите

След 2021 се очаква нова селскостопанска политика на ЕС

7 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Партия „Обединени земеделци“ взе решение да не участва в парламентарните избори, за да не увеличава разкола в център-дясното пространство. Това каза в предаването „Делници“ на телевизия „Евроком“ председателката на партията Петя Ставрева.

Тя посочи, че в резултат на разединението стотици хиляди, даже милиони избиратели са останали непредставени в Народното събрание.

Петя Ставрева каза още, че независимо от неучастието си в изборите, Обединените земеделци участват активно при изработването на позиции по общата селскостопанска политика след 2021 година.

Тогава политиката на ЕС ще бъде променена, а размерът на субсидиите и изобщо на подкрепата за земеделските производители ще бъде силно намален и българските фермери трябва да бъдат подготвени за това.

Близо 95 % от субсидиите сега отиват в ръцете на 8 % от земеделските производители, посочи Ставрева и коментира, че това значително изкривява идеята на общата селскостопанска политика, която е насочена в подкрепа на дребните и средните фермери.