София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Петя Ставрева: Над 80 % от евросубсидиите отиват в под 20 % от българските фермери

Председателката на „Обединени земеделци“ се обяви за промяна на селскостопанската политика

6 годиниИкономика 5 Боряна Райчева

Дискусия за приоритетите на българското председателство на ЕС организират партия „Обединени земеделци“ и фондация „Конрад Аденауер“. Тя ще се състои на 11 октомври. Това съобщи в предаването „Делници“ на телевизия „Евроком“ председателката на „Обединени земеделци“ Петя Ставрева.

Тя посочи, че европредседателството е добра предпоставка да бъдат защитени интересите на българските земеделски производители.

Според нея вече има много гласове, които настояват за намаляване на субсидиите за селското стопанство и за по-прозрачни правила в ЕС.

Петя Ставрева коментира, че след 2020 година Програмата за развитие на селските райони трябва да се промени и що се отнася до България, да отговаря по-добре на нуждите и възможностите  на българските фермери.

Тя добави, че над 80 процента от европейските субсидии отиват в под 20 % от българските фермери и че е необходима промяна, която да гарантира по-балансирано разпределение на парите.