Гледай
на живо

Петиция за оставката на новия украински президент

4405 души са я подкрепили

Петиция за оставката на новия украински президент Петиция за оставката на новоизбрания украински президент Владимир Зеленски е регистрирана на интерне... thumbnail text

Петиция за оставката на новоизбрания украински президент Владимир Зеленски е регистрирана на интернет страницата му.
Тя вече е подкрепена от 4405 души - от 25 хиляди, които са необходими за разглеждане. Общо за събирането на гласове се дава 90 дни.
Авторите на петицията твърдят, че новият държавен глава "всъщност няма подкрепата на 73% от избирателите", а само консолидира протеста на украинците.
На 30 април ЦИК на Украйна официално призна Зеленски за победител на президентските избори - във втория кръг той спечели 73,22% от гласовете, докато Петро Порошенко - 24,45%.
В понеделник се състоя откриването, след което Зеленски обяви разпускането на парламента. Указът за това бе публикуван в четвъртък, от този ден започва изборният процес.
Ако през октомври бяха планирани предишни избори за парламента, сега депутатите ще имат около два месеца в сегашния си състав.
„Възползвайки се от липсата на смислени обещания към хората, вие започнахте да приписвате собствените си прищявки на волята на хората. Неприемливо е положението, когато„ служителят на народа ”няма морални задължения към хората, формирани в изборния процес. Президент на Украйна ", - се посочва в текста на петицията.