София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Без съкращения в „Мини Марица-изток“ до 2020

Правителството работи за запазване капацитета на ТЕЦ „Марица-изток2“

5 годиниИкономика 11 Боряна Райчева

Поддържане стабилността на енергийната система и запазване капацитета на комплекса „Марица-изток“ са сред водещите приоритети в енергийния отрасъл. Около това се обединиха енергийният министър Теменужка Петкова, ръководители на държавните енергийни дружества и представители на синдикалните организации. В провелата в Министерството на енергетиката среща участваха и президентите на Конфедерацията на труда „Подкрепа“ г-н Димитър Манолов и на Конфедерацията на независимите синдикати в България г-н Пламен Димитров.

Основните теми на разговора бяха свързани с бъдещето на топлоелектрическите централи у нас, както и на „Мини Марица-изток“ във връзка с растящите цени на квотите за въглеродни емисии. „До март 2019 г. ТЕЦ „Марица-изток 2“ трябва да заплати за емисии парникови газове над 300 млн. лв. Работна група в Министерството на енергетиката разработи краткосрочни и дългосрочни мерки с цел оздравяване на дружеството. Средствата за квоти за посочения период ще бъдат осигурени, а през следващите месеци ще конкретизираме мерките за дългосрочно гарантиране стабилността на държавната топлоелектрическа централа“, подчерта министър Петкова. По думите й енергийната система на страната не може да издържи без голямата енергийна мощност на ТЕЦ „Марица-изток 2“. „Заплашена е националната сигурност, затова не можем да позволим тя да спре да работи“, сподели Теменужка Петкова.

В отговор на въпрос на Наско Митев от синдикалната организация на КНСБ в мините, който постави остро въпроса ще има ли съкратени миньори, както се говори в региона, тя бе категорична, че няма да има съкращения на работници в държавното дружество „Мини Mарица-изток“ поне до 2020 г.

В същото време министър Петкова изтъкна и напрежението в Европейския съюз по повод преминаването към нисковъглеродна икономика. Целта е постепенно да се достигне ниво от 32 на сто възобновяеми източници. Не само България, а и Европейският съюз не е готов за такъв рязък скок, преходът трябва да бъде плавен, заяви тя и подчерта, че още следващата седмица експерти от Министерството на енергетиката ще представят пред заинтересовани страни първоначални данни, свързани с разработваната Стратегия за устойчиво енергийно развитие с хоризонт 2030 – 2050 г. По думите й страната ни следва да избере поетапния преход към нисковъглеродна икономика, за да се гарантират достъпни цени на енергията у нас.