Гледай
на живо

Петкова: "Инерком" няма нищо против държавата да участва в сделката

Три министерства анализират изхода от ситуацията

Петкова: "Инерком" няма нищо против държавата да участва в сделката "Сделката с ЧЕЗ стартира като бизнес сделка. Сами видяхте как темата ескалира и как всъщност някои с... thumbnail text

"Сделката с ЧЕЗ стартира като бизнес сделка. Сами видяхте как темата ескалира и как всъщност някои се опитаха да направят от тази чисто икономическа бизнес сделка политически въпрос. Смятам, че това развитие на събитията не беше благоприятно за никого", заяви енергийният министър Теменужка Петкова за НОВА ТВ.

Междувременно президентът Румен Радев обяви, че свиква Консултативния съвет за национална сигурност заради казуса „ЧЕЗ”.

Министър Петкова коментира решението на президента Румен Радев да свика Консултативен съвет и заяви, че н е съгласна с изказването му, че правителството трябва да даде отговор за финансирането на сделката. 

"То няма как да даде такъв отговор, тъй като не е участвало в процедурата. Чешката държава продава едни свои активи, които се намират в България. Не е работа на държавата да дава отговори как е структурирано финансирането”, обясни Петкова.

Петкова съобщи, че три министерства анализират най-добрия изход от ситуацията и детайлите щели да бъдат уточнявани. А напрежението около сделката е изкуствено създадено. Петкова добави, че не е ясно и каква най-висока цена е склонна да плати държавата, ако чешката страна позволи България да участва в продажбата.

„За нас е много важно българските граждани да бъдат спокойни. Разбираме какви са страховете на хората. Искаме да създадем такива условия, че те да бъдат минимализирани и хората да бъдат спокойни, че държавата ще има определено контролно участие в тази сделка”, обясни още Теменужка Петкова.

Тя обясни, че важното е сега как страната ни да участва в сделката, а следващата тема за обсъждане ще е цената на тока.

"Инерком" няма нищо против държавата да участва. Всичко е въпрос на анализ, който да ни даде отделните варианти, които съществуват. Най-важното е да гарантираме енергийната сигурност на страната. Държавата няма как да помогне на г-жа Върбакова. Тя не може да поема такива ангажименти да финансира подобна сделка", добави министър Петкова.

Петкова обясни, че познава Гинка Върбакова още от преди 20 години. Тогава тя е работила в Министерството на финансите.