София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

България ще транспортира газ от „Турски поток“

Енергийният министър потвърди информацията за транзита на природен газ

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

„Всички срещи на премиера и президента в Русия преминаха в прагматичен и конструктивен диалог и постигнаха конкретни резултати. Бяха обсъдени редица теми от взаимен интерес и разбира се енергетиката беше във фокуса на вниманието“, това каза пред Нова телевизия енергийният мнистър Теменужка Петкова.

Тя бе категорична, че няма разлика в това, което оповести Песков и това, което чухме всички на пресконференцията на Борисов и Путин. „На срещата беше изразена ясна воля от страна на президента Путин за това разклонение от проекта Турски поток, което ще позволи през България да получават природен газ наши европейски партньори. За това Путин е говорил и предния ден с президента Ердоган“, обясни Петкова.

На въпрос дали ще може страната ни да продава от този газ, тя посочи, че тези процеси са свързани с много детайли, които трябва да бъдат изяснени при стриктно спазване на европейското законодателство.

„Това са стратегически процеси за България и трябва да бъдат обмислени внимателно. Не може един такъв процес да не бъде съобразен с европейското законодателство. Най-важното е това, което оповедстиха президентът Путин и премиерът Борисов публично – това, че през България ще преминава природен газ и ние ще имаме възможност да транспортираме и в някои случаи да продаваме“, категоричен бе министърът на енергетиката.

На въпрос дали страната ни няма да стане зависима от Турция, тя обясни, че една основна част от този транзит ще бъде за Турция.

„Ние трябва да съумееем да запазим своето стратегическо място на газовата карта на Европа“, подчерта Теменужка Петкова.